Welke tool om te videobellen moet ik nou kiezen……
In de huidige tijd is er een grote behoefte gekomen aan videobellen. Veel tools bestaan al een tijd, maar nu we zoveel mogelijk thuis werken is er een grotere vraag naar ontstaan.
Maar welke tool kies je nou uit alle mogelijkheden die er zijn voor videobellen?
Ik maak zelf gebruik van verschillende programma’s en dit is afhankelijk van het doel, de medegebruiker, de eventuele kosten, gebruikers gemak en mijn persoonlijke voorkeur.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden dan die ik hier benoem, maar ik heb de meest voorkomende op dit moment nu geselecteerd.
Zoom
Zoom is een hele populaire tool voor het videobellen. Ze zijn de afgelopen tijd wat in opspraak geraakt omdat ze problemen hadden met de veiligheid en AVG regelgeving. Dat is ook de reden dat veel grote bedrijven en overheidsinstellingen zoals scholen en zorg bedrijven geen gebruik maken van Zoom.
Zoom heeft veel problemen direct opgelost door de beveiliging instellingen standaard op het hoogste niveau te zetten van elk account. Daarnaast kun je zelf nog meer instellingen naar gelang je wensen en behoeftes instellen.
Waarom is Zoom dan toch zo een fijne tool voor videobellen, die ondanks bovenstaande alsnog veel gebruikt wordt?
Het is ontzettend makkelijk in gebruik, dat is naar mijn mening de voornaamste reden.
Daarnaast is de gratis versie zeer geschikt voor je 1 op 1 gesprekken. Wanneer je met meer dan 2 personen gaat bellen dan is de gratis versie te gebruiken voor gesprekken die minder dan 40 minuten duren.
Wil je langer kunnen bellen, dan is overstappen op de betaalde versie de logische vervolg stap.
In de betaalde versie zijn naast dat je gesprekken met meer dan 2 personen tot 24 uur kunt voeren ook nog wat andere fijne opties.
Zo kun je bijvoorbeeld met Breakout rooms werken, dit zijn kamers die je kunt maken waar je met kleinere groepjes kunt overleggen om vervolgens weer in de hoofd kamer samen te komen.
Dit is erg handig als je bijvoorbeeld een online training geeft en je wilt de groep verdelen in kleinere groepen om een opdracht samen uit te voeren.
Als host kun je in alle break out rooms een kijkje komen nemen.
Wat ook fijn is aan Zoom is dat afspraken direct in je agenda zoals je google of apple agenda gezet kunnen worden. Ongeacht de gratis of betaalde versie.
Je kunt daarnaast de uitnodiging die je wilt versturen makkelijk kopiëren en per mail, whatsapp of sms bericht versturen.
Nog zo een voordeel van Zoom is dat het op al je devices te gebruiken is. Je kunt het gewoon op je laptop of desktop gebruiken, maar ook via je telefoon of tablet kan het gebruikt worden. Er zijn voor alle devices apps te downloaden, maar ook in je internet browser is het via zoom.us te gebruiken.
In Zoom kun je presentaties geven door de presentatie bijv. uit Powerpoint in Zoom te delen, je kunt ook meekijken met iemands zijn scherm.
Verder zijn er mogelijkheden om een virtuele achtergrond te gebruiken.
Al met al is Zoom een zeer veelzijdige tool, waarbij het gebruikers gemak bovenaan de lijst staat van voordelen.
Google Meet:
Google meet is onderdeel van Gsuite en zit dus in het pakket wanneer je een Gsuite account hebt.
Heb je geen Gsuite, maar wel een gmail account, dan kun je Google Hangouts gebruiken als gratis alternatief.
Google Meet werkt heel intuïtief en gemakkelijk voor zowel de host als de gast(en).
Je kunt er 1 op 1 gesprekken mee voeren, maar ook groep gesprekken.
Het voordeel is dat personen die geen Gsuite hebben ook prima kunnen deelnemen en hiervoor niets te hoeven downloaden als ze deelnemen via een computer. Alles vind online plaats.
Willen ze deelnemen via een telefoon of tablet dan kunnen ze Google Meet app downloaden.
Google Meet is zoals de naam het al zegt eigendom van Google, dit maakt dat er ook gebruik wordt gemaakt van de meest up to date beveiliging en dat de data versleuteld wordt.
In Google Meet kun je gemakkelijk een presentatie geven net zoals dat bij Zoom geldt.
Google Meet is heel fijn in het gebruik, waarbij de simpliciteit bijdraagt aan het gebruikers gemak.
Microsoft Teams:
Teams is het projectmanagement programma van Microsoft en zit in het pakket van Microsoft 365. Naast videobellen en chatten kun je in Teams samenwerk borden aanmaken en een koppeling maken met sharepoint, one drive etc.
Alles werkt in de cloud.
Eind 2019 is Teams uitgerold en voor Microsoft heeft het gebruik van Teams een enorme vlucht genomen vanaf het moment dat er zoveel mogelijk thuis gewerkt moest worden. Grote bedrijven werken veel met Microsoft en hebben dus Teams in hun pakket zitten.
In de zakelijke pakketten van Microsoft zal Skype voor Business uiteindelijk vervangen worden door Teams.
Heb je dus een Microsoft 365 pakket, dan heb je Teams standaard tot je beschikking. Heb je geen Microsoft 365 pakket dan is er nog steeds de mogelijkheid om gebruik te maken van Teams met de gratis versie, deze heeft iets minder mogelijkheden, maar voor videobellen, waar deze blog zich op richt, is de gratis versie zeker geschikt.
Met Teams bel je op een veilige manier, vanwege de hoge veiligheid standaarden die Microsoft hanteert. De data wordt versleuteld verstuurd, net zoals dit bij Google Meet gebeurt.
Teams is geschikt voor het houden van online vergaderingen, presentaties en 1 op 1 gesprekken. Je deelt makkelijk je scherm om op die manier je presentatie te houden.
Je kunt ook mensen die geen Teams account hebben toevoegen aan de meeting en ook mensen die gebruik maken van Skype for business integreren gemakkelijk in Teams.
Bij Teams kun je net als bij Zoom gebruik maken van Breakout rooms om een grote groep op te delen in kleinere groepjes voor overleg of een opdracht.
Teams heeft ook de optie om een virtuele achtergrond in te stellen.
Veel mogelijkheden en een professionele tool om te gebruiken voor je video afspraken.
Skype:
Skype is 1 van de meest bekende video bel tools en ook 1 van de oudste. Het is simpel in gebruik en veel mensen kennen het, omdat het al zo lang bestaat.
De gewone Skype versie is makkelijk voor groep en 1 op 1 gesprekken.
De Skype for business versie die langzaam aan vervangen wordt door Microsoft Teams is ook prettig voor het houden van presentaties omdat je daar je scherm in kan delen.
Een groot voordeel van Skype is dat het heel stabiel is qua verbinding.
Voor het gebruik van Skype hebben alle deelnemers een Skype account nodig.
Facetime:
Facetime is de video bel applicatie van Apple en staat op alle apple devices als app geïnstalleerd.
Het is daarom heel erg geschikt om met andere Apple gebruikers mee video te bellen.
Het werkt heel makkelijk en intuïtief, zoals je gewend bent van Apple.
Zowel 1 op 1 gesprekken als gesprekken met meerdere personen tot een maximum van 32 personen zijn te voeren.
Het is minder geschikt om echt presentaties in te geven, omdat je scherm delen niet mogelijk is.
Google Duo:
Wil je de simpelheid van Skype en Facetime, maar hebben niet alle deelnemers een Apple device of Skype account? Dan is Google Duo een hele fijne en simpele oplossing.
Je kunt hier met max. 7 personen een groep gesprek voeren. Het werkt heel simpel door een uitnodiging link te sturen en de personen kunnen direct meedoen en hoeven dus geen account aan te maken of iets dergelijks.
Ook bij deze tool is er geen mogelijkheid voor het delen van een scherm.
Nog een paar tips om rustig te videobellen:
- Zorg ervoor dat je ongestoord kunt vergaderen, dus zoek een rustige plek!
- Zijn er nog anderen in je directe omgeving, kies er dan voor om oortjes of een hoofdtelefoon met microfoon te gebruiken
- Probeer een zo rustig mogelijke achtergrond te creëren, met zo min mogelijk persoonlijke atributen of kies voor een virtuele achtergrond. Dit leid de andere deelnemers niet af.
- Kleed je net zoals je normaal naar een vergadering zou gaan. Dit is professioneel en onthoudt dat de mensen jou ook kunnen zien.
- Probeer je aandacht bij de meeting te houden. Het is aanlokkelijk om tussendoor iets anders te gaan doen.