Doelen stellen voor een gestructureerd jaar
04 januari 2021 
3 min. leestijd

Doelen stellen voor een gestructureerd jaar

Structuur geeft je houvast en een doel om naar toe te werken.

Het zijn mijn ‘wijze’ woorden die ik regelmatig herhaal. Tegen mezelf, maar zeker ook tegen de ondernemers waar ik mee werk. Als jij het lastig vindt om gestructureerd te werken, dan kan het zijn dat je nog niet ver genoeg vooruitkijkt. Wanneer je weet waar je uiteindelijk wilt komen is het een stuk makkelijker om te bepalen wat je daarvoor moet doen. Voor het nieuwe jaar is het stellen van doelen een goede start.

Heb je je doelen concreet voor een heel jaar, dan kun je deze vertalen naar concrete taken en acties, per maand, per week en per dag.

Zo aan het begin van een jaar, neem ik de tijd om doelen te stellen voor het komende jaar. Daarbij reflecteer ik op het jaar wat achter mij ligt. Heb ik bereikt wat ik wilde en wat zou ik anders doen in het jaar wat net gestart is?

Hieruit kun je de doelen verkleinen in kleinere stappen, zodat je door het jaar heen naar je doelen toe werkt. Doelen ontstaan vaak vanuit een droom, maar een droom wordt alleen werkelijkheid als je daar voor in beweging komt!

Van droom naar doelen

Van droom naar doelen | Vrouw die dromen boven haar hoofd zietWat ik elk jaar opnieuw doe is mijn droom situatie voor het einde van het komende jaar als een verhaal opschrijven, zoals ik het aan het einde van het jaar wil hebben. Als je dit op papier hebt staan, kun je uit je verhaal doelen gaan stellen en deze concreet maken hoe je ze gaat bereiken.
Wees in je verhaal zo specifiek mogelijk en combineer vooral zakelijk met privé doelen. Wil je een mooie reis maken wanneer dit weer mogelijk is, omschrijf dan in je verhaal hoe je je voelt als je op reis bent, wat is de bestemming, hoe zit je erbij en wat ga je op de bestemming allemaal doen?

Lees je verhaal vervolgens eens helemaal door en probeer daar een aantal doelen uit te formuleren die je in elk geval aan het eind van het jaar behaalt wilt hebben?

Van doel naar concrete taken en activiteiten

Heb je je doelstellingen geformuleerd? Stel jezelf dan de vraag hoe je deze doelen kunt behalen als je het op gaat delen in kwartaaldoelen en maanddoelen. Probeer er al taken en activiteiten van te maken, zodat je die kunt verdelen over de weken en je het behapbaar maakt voor jezelf.

Er is niets zo leuk om zaken af te kunnen strepen van je todo-lijst wanneer je iets afgerond hebt. Het wordt nog leuker als je weet dat dit taken zijn die bijdragen aan het behalen van je doelen.

Plan door het jaar heen ook evaluatie momenten met jezelf in. Bijvoorbeeld aan het einde van elk kwartaal. Dan kun je kijken of je nog op  de juiste koers aan het varen bent of dat je ergens moet bijsturen.

Hulp nodig?

Wil jij dit jaar ook meer structuur in je werkzaamheden of heb je hulp nodig bij het stellen van je doelen voor 2021?
Maak dan gebruik van mijn speciale nieuwjaars aanbieding voor hét werkboek voor meer structuur.

Start het nieuwe jaar met een structuur in je werkzaamheden die past bij jou!

werkboek-voor-meer-structuur-voorpagina

Je ontvangt bij aankoop van het werkboek een Structuur coach sessie van 45 minuten t.w.v. € 90,-

Deze aanbieding loopt tot 10 januari 2021 en je vind deze hier!

Over de schrijver
Mijn naam is Angela Brito de Campos, de oprichter van Adviselab. Als expert in structureren help ik ondernemers die meer rust en vrijheid willen ervaren. Ik help je bij het structureren van je werkzaamheden en sta klaar met advies en ondersteuning voor het inzetten van online tools voor een productievere en efficiëntere bedrijfsvoering.Ik doe dit doormiddel van Adviselab.nl, het door mij ontwikkelde werkboek voor meer structuur, 1-op1 begeleiding en ondersteuning, mijn podcast en online trainingen.
Reactie plaatsen